+45 40 59 52 86

Hvorfor skal tagvinduer være så grimme
Februar 2016

Tagvinduer og dermed ovenlys har gennem tiderne været et nødvendigt onde.
Historisk set, er tagvinduer oprindelig små “glugger" til ventilation, regulering af træk til et ildsted og de har været med til at give tilstrækkelig lys til, at man kunne orientere sig på det ellers mørke loft.

Ofte opstod der fugtproblemer i forbindelse med de gamle jernvinduer, da de enten samlede kondens, der dryppede ned på gulvet, eller der kunne være utætheder i overgangen mellem tag og vindue.På mange af de ældre uudnyttede loftrum er der placeret ”sandkasser” under vinduerne eller baljer og spande, så konstruktionerne ikke lider overlast.

Med tiden er der opstået et behov for udskiftning af de gamle jernvinduer, som er i mange tilfælde er blevet erstattet af billigere typer, med andre materialer som plast, aluminium, zink eller andet. Det nye materialevalg og ændring af jernvinduernes oprindelige udseende har nok gjort de fleste vinduer og inddækninger tætte, men har i mange tilfælde afstedkommet nogle æstetiske udfordringer, der hvor de bliver monteret i synlige skråtage.

Problemet bliver endnu mere markant, når tagvinduerne skal være isolerede. Meget ofte syner tagvinduerne som uharmoniske kasser på taget, i stedet for at falde naturligt ind som en del af tagfladen.

De moderne tagvinduer vil synsmæssigt ofte opleves som alt for dominerende. Dette indtryk får man på grund af størrelsen, fordi de rager op over tagfladen, og fordi inddækning og karme er meget kraftige. Dette er både gældende for gamle tage som renoveres og for nybyggede ejendomme med udnyttede tage. 

Taget er den femte facade og yderst vigtig for helhedsindtrykket. Når man ser på hustagene med tegl, skifer og andre tagmaterialer, kan det undre, at der findes et utal af forskelige tagdækningsmaterialer, men som regel kun et og samme design på tagvinduer. Dette skyldes ofte manglende valgmuligheder. 

Der har været flere der har forsøgt sig med at udvikle isolerede tagvinduer med et slankere og mere elegant udseende. 

“Louvre – Det Franske Tagvindue” fra Saxo Solution i Sorø, er det første af sin slags, der for alvor bryder med det kendte udseende. Vinduet er udført med slanke sprosser og rammer i smedejern. Det har to-lags energiruder, som kan nedsænkes, så de ligger diskret i niveau med tagbelægningen, hvis det ønskes. Ramme og karm er konstrueret, så det let og sikkert kan integreres med undertaget.

- Da vi begyndte at forhandle tagvinduer af smedejern, skyldtes det at jeg undrede mig over det meget begrænsede udvalg af tagvinduer i Danmark. I andre lande kunne jeg se en helt anden æstetik, hvor man tog hensyn til bygningen, taget og ikke mindst tagbelægningen, fortæller Erik Johansen fra Saxo Solution.

Arkitekter har taget godt imod ‘Louvres' tidløse design. Tagvinduet er designet i oprindelig stil med stor respekt for det 19. århundredes stilretning. Det anvendes af internationale tegnestuer til historiske bygningsværker, og har også vundet indpas til eksklusivt nybyggeri.

 - Vi har haft stor succes med ‘Louvre’ til gamle, klassiske bygninger og tagvinduet anvendes flere steder til fredede ejendomme. Men arkitekter og tegnestuer har også taget godt imod ‘Louvre’-vinduet til moderne nybyggede ejendomme, siger Erik johansen.

‘Louvre’-tagvinduet findes i flere udgaver og med forskellige standardstørrelser. Afhængig af type passer Louvre til tegltage, skifertage, stråtage og flere andre typer tagbeklædning.

Louvre er lidt dyrere end de gængse tagvinduer på markedet, men med en unik holdbarhed og en æstetik, som er et længe ventet alternativ.