
Louvre tagvinduer dagslys, sundhed, æstetik, energiberegning, kondens.
Louvre tagvinduer dagslys, sundhed, æstetik og energiberegning.
I 2021 indføres der nye beregninger til at udregne vinduers energiforbrug. Kort fortalt må vinduerne ikke bortlede mere varme fra boligen end de optager gennem solens stråler i fyringssæsonen.
Dermed får man udviklet vinduer der er bedre isoleret, men som for de faktiske vinduer der benyttes i vores bygninger i mange tilfælde vil have dårligere energiegenskaber med forringet dagslyskvalitet, velvære og sundhed og ikke mindst en ringere arkitektur til følge.
Louvre tagvinduer er med 2 lags termoglas og isoleret ramme hvor kuldebroer er brudte. Vi har valgt en løsning med 2 lags termoglas, da det muliggør den smukke, slanke konstruktion og en højere æstetik, end ved de ofte klodsede 3 lags glas vinduer.
Med en u-værdi for glas på 1,1 og en samlet U-værdi på mellem 1,3 og 1,6 giver vinduerne en god komfort, et stort lysindfald og et sundt og behageligt indeklima. Udregning af Eref værdier er undervejs.
Region Hovedstaden har sammen med Ålborg Universitet København og DTU udarbejdet rapporten ”Dagslyskvalitet som sundhedsmæssig driver for energirenovering: 2-lags vinduer vs. 3-lags vinduer.” https://ef-raadgivning.dk/wp-content/uploads/2-lags-vinduer-vs.-3-lags-vinduer.pdf
Projektet tager udgangspunkt i energirenovering af boligbyggeri og ser nærmere på hvordan dagslyskvalitet kan indgå som en sundhedsmæssig driver når det gælder optimering af energiforbrug ved vinduesudskiftning
Projektet er det første af sin art der undersøger den sundhedsmæssige effekt ved to almindelige vinduestyper i dag, nemlig vinduer med 2-lag glas og vinduer med 3-lag glas. Med udgangspunkt i renoveringen af et konkret byggeri, Haderslev Almene Boligselskab, bidrager projektet med viden når det gælder valg af vinduestyper og glastyper, samt betydningen af 2- og 3-lags glas i form af Non Energy Benefits (NEB)
Igennem de to forskellige vinduesløsninger, undersøges hvilke sundhedsmæssige og energimæssige effekter 2-lags og 3-lags glas har og hvilken vinduesløsning der giver mest værdi set ud fra en samlet helhedsmæssig betragtning.
Resultaterne viser at 3-lags glas, uanset kvaliteten, har en overraskende negativ effekt på den naturlige dagslyskvalitet og virker som en effektiv barriere imellem UVA- og UVB-lys, alene på grund af det 3. lag glas. I teorien kan dette betyde forskellen på hvorvidt vi kan komme til at lide af D-vitaminmangel eller ej. Når det gælder dagslyskvalitet og sundhedsfaktorer som søvn og humør, viser resultaterne en signifikant forskel til fordel for 2-lags glas. Resultaterne bekræfter at naturligt dagslys har en teoretisk positiv indvirkning på søvn og døgnrytme og efterviser også dette i praksis.
Tagvinduer og kondens:
Indvendig kondens på tagvinduer er et kendt fænomen og forekommer når den relative luftfugtighed er for høj.
Specielt ved udskiftning og renovering af vinduer i den eksisterende bygningsmasse opnås der ofte en væsentlig forøget lufttæthed af klimaskærmen, hvilket medfører potentielt højere relativ fugtighed i rumluften. Dette vil øge risikoen for kondensdannelse på vinduerne, hvorfor hyppig daglig udluftning eller etablering af ventilation i form af genvækst eller andet tilrådes.
Ofte vil der efter en renovering eller større ombygning forekomme meget høj luftfugtighed i bygningen i flere måneder efter bygningen er taget i brug. Dette aftager når den naturlige fugt i indbyggede materialer efterhånden er tørret ud.
Boliger gøres mere og mere tætte. Det betyder færre trækgener og nemmere opvarmning, men det betyder også, at vi indånder den samme stillestående luft, hvis vi ikke husker at lufte ud. Udluftning og ventilation er vigtigt for at få et godt indeklima.
Astma- og allergiforbundet anbefaler således udluftning med gennemtræk tre gange dagligt i 5-10 minutter. Desuden anbefales det at begrænse fugtgivende aktiviteter.
Dårligt indeklima øger risikoen for at få kræft, hjertekarsygdomme og infektionssygdomme. Det kan også medføre allergiske reaktioner og forårsage en række mindre alvorlige tilstande, som hovedpine eller luftvejs- og øjenirritationer.
Varm luft kan indeholde store mængder vand. Da den varme luft fra underliggende rum stiger op og skaber overtryk, vil den når den bliver nedkølet i koldere rum, kunne afgive fugt.
Selvom luftfugtighed og indvendige temperaturer holdes på det anbefalede niveau, vil der i perioder kunne forekomme kondens hvor glas og vinduesramme møder hinanden. Dette specielt sent efterår og tidlig forår hvor udvendige temperaturer ændres drastisk. Dette må accepteres så længe det er begrænset til at det ikke er i en udstrækning så omkringliggende vægge/lysninger bliver opfugtede.. Fugt fra kondens ved glas/vinduesramme kan tørres af med en klud.
Såfremt der forekommer kondens/fugt skjolder på vægge/lysninger, vil dette højst sandsynligt stamme fra en utilstrækkelig isolering eller utæt dampspærre fra monteringen. Vær altid opmærksom på at håndværkerne udfører lysning som beskrevet i de opdaterede tegninger og vejledninger som kan hentes her. https://saxosolution.dk/download/
Råd til at undgå kondens:
- Undgå store temperaturforskelle. Hold i opvarmningssæsonen en konstant temperatur i hele boligen på 20-22oC.
- Den relative luftfugtighed bør holdes under 45% i fyringssæsonen. Dette kan måles med et hygrometer. I en husstand med 4 personer, dannes der 10 l. fugt som følge af udånding om natten, så sørg for at måle luftfugtigheden om morgenen inden der luftes ud.
- Luft ud så den ophobede fugt i bygge- og boligmaterialerne forsvinder. Endvidere skal man være særlig opmærksom på dagligt at udlufte vådrum og soverum grundigt. Disse rum er kendetegnede ved at være små, fugtige, have ringe luftcirkulation og lavere rumtemperatur, og det giver gunstige forhold for kondensdannelse.
- Luft ud hver dag: Det gælder hele boligen og specielt i soverum og bad, også selv om der ikke er kondensdannelse på ruderne. Du skal også lufte ud i regnvejr!
- Lad luften cirkulere: Lad dørene stå åbne mellem de forskellige rum, så luften frit kan cirkulere hele døgnet igennem.
- Luft ud med helt åbne vinduer. Det er ikke hensigtsmæssigt at lade et vindue stå på klem i flere timer. Så afkøler du nemlig vægge og andre overfladerog skal bruge ekstra tid og energi på at hæve temperaturen igen.
- Vådt tøj afgiver masse af fugt: Hvis du vælger at tørre dit tøj indenfor, så luft ud imens, f.eks. ved at sætte vinduer i ventilationsstilling.
- Brug emhætte når du har gang i ovnen og komfuret. Start emhætten 5 min. inden og lad gerne emhætten være tændt i 10 min. efter du er færdig med madlavningen.
- Placer radiatorer under vindueslysninger. Med de isoleringstykkelser der anvendes i dag, kommer der meget dybe vinduesnicher, som nærmest kan virke som glughuller hvor det er svært at få luften til at cirkulere.
- Konstateret fugt tørres straks af med en klud. Hvis der i perioder som følge af der opholder sig mange mennesker i soverum, eller der af anden årsag er høj luftfugtighed kan der lægges en klud i vindueskarmen.
https://www.bolius.dk/fugt-i-sovevaerelset-16485
BYG-ERFA kondens på glasflader – termoruder og energiruder.